22 március 2011

Itt a hinta szabásmintája:

Ez a beülős hinta pár forintból megvarrható! Az anyagot régen kaptam, annyira zombi a mintája, sosem gondoltam volna, hogy valaha hasznát veszem :-), egy 5 m-es szárítókötelet vettem - 450 Ft volt, a rudakat pedig a kertben lévő mogyoróbokorból vágtam (lehet seprűnyél, de abból kettő, rúdkarnis, bambusz stb.), a kampót az akasztáshoz a hártartásomban túrtam. Szóval 450 pénzből kihoztam! ;-D, lehet, hogy zagyva kicsit, próbáltam érthetően számozni, színezni, írni. Szóval én ez alapján készítettem. (ha rákattintasz a rajzra, elvileg nagyobb lesz).
1. Erős vászonból, duplán - vagyis félbe hajtott anyagból szabtam, hogy jó erős legyen.
2. Egy cm-es varrásráhagyást hagytam körben szabáskor - kivéve a hosszú eleje részt, ott volt az anyaghajtás. (a sablonon nem jelöltem a varrásráhagyást)
3. Az elején lévő pántot külön szabtam (elfelejtettem a rajzon odaírni a méretet), 17 x 34 cm hosszú, hosszában félbehajtva varrtam, hosszához kb. 2-3 cm-t hozzászámoltam, hogy oda tudjam varrni az ülőrészhez, a végeredmény egy 8 x 36 cm-es pánt lett.
4. szint színre fordítva körbevarrtam az anyagot, az oldal- és hátrésznél a sarkokat lekerekítettem, a rajzon ezt íves szaggatott vonallal jelzem. Hagytam egy kis nyílást, hogy ki tudjam fordítani. Kifordítás után - a kis nyílást is betoldoztam - és
5. a színoldalról is levarrtam körben.
6. a lekerekített oldalak tetejétől visszamértem 10 cm-t, itt visszahajtottam kifelé az anyagot és levarrtam (egyenes szaggatott vonal, sárga rész), ebbe fűzzük majd a farudat, aminek kb. 8 cm a körfogata (pl. seprűnyél). Azért kerekítettem le a sarkokat, hogy majd ne lógjon rá az anyag a kötélre, ill. a rúd szélére.
7. a hinta belseje felé hajtva az oldalrészeket és a hátrészt, összevarrtam 20 cm hosszan az anyagokat a találkozásuknál - a rajzon ezt a piros szín jelöli. Ez lesz a hinta körülbelüli mélysége. Sűrű cikkcakköltést használtam.
8. most van egy kockám, aminek nincs eleje és teteje. A háta, és az elején lévő pánt is magasabb, mint a két oldala, azért, hogy a befűzött rudakat egymás fölé tudjam rakni (lásd fénykép - a hátsó és első rúd a két szélső fölé került)
9. elkészült az első pánt is, odavarrtam az üllőrészhez kb. 2 cm szélesen, jó erősen.
10. a farudakat a szélétől kb. 1 cm-re kifúrtuk, befűzögettem az anyagba, áthúztam rajtuk a kötelet.
11. varrtam egy kis párnát is, amit egy megkötővel lehet a hátlaphoz rögzíteni,
és miután felakasztottam a palintát, a gyerkőc már ült is bele, azóta is ez a kedvenc!

Ha valami nem vili, kérdezz! Kicsit zombi vagyok már agyilag így késő este, de remélem nem írtam érthetetlent!


Sok sikert!

4 megjegyzés:

  1. Látod, ez is bizonyítja, hogy minden anyag jó lesz majd valamire, csak győzd tárolni..:))
    Köszönjük leírást, tuti sok hinta fog majd születni..:))

    VálaszTörlés
  2. Szia Csipke!
    Te sem alszol, mi? Nekünk kisgyermekes anyukáknak az éjszaka a szabadidőnk :-)))és ilyenkor szabad a számítógép...

    VálaszTörlés
  3. Köszi a leírást, nagyon hasznos!
    A sok segítségért cserébe küldök neked egy pontot!


    http://eszterszappan.blogspot.com/2011/03/egy-jo-szo-jatek.html

    VálaszTörlés
  4. Ő meg a másik kedvenc. 3 éves fiúcskának tökéletes lesz, csak még keresem a tökéletes anyagot hozzá. Úgy tűnik mostanában nagyon gyerekközpontú lettem, ha látok egy gyereknek készült alkotást már készítem is gondolatban. :)

    karolka

    VálaszTörlés

Gyors és egyszerű módon írhatsz ide:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...