26 szeptember 2010

Varrjunk babacipőt!


Hát, nem volt egyszerű míg eddig eljutottam. Mármint a cipővel. Mert azt hittem, hogy milyen könnyű is cipőcskét varrni. Jaaa! Aztán sehogy sem találtam nekem tetsző szabásmintát, még nem tetszőt is alig. Gondoltam nem lehet olyan nehéz....tervrajzolásból - szerkesztésből mindig jó voltam. De ez valahogy kifogott rajtam. Nem passzoltak össze az alkatrészek, nem lett jó az alakja. Végül addig küzdöttem, hogy addigra kicsi fiam kinőtte első cipijét, ami egyébként is tetszett, mert jó az alakja. Hát szétbontottam szegényt és így jutottam a szabásminta-alapomhoz. Nagy felindulással kaptam az első megfelelő anyagot, bélésnek valót, ceruzát, ollót. Aztán csak szabtam és varrtam, varrtam. És jó lett. Elsőre. Nem a legszebb és van hová fejlődnöm, de jóóóóó!
A következőnél már a külcsinre is rámegyek, ígérem :-)


Azért mindeközben nem felejtkeztem meg azokról sem, akiket esetleg érdekelhet a cipővarrás és bajlódnak a szabásmintával, mint én. Nos, nekik készítettem ezt a posztot képekkel, és próbálom érthetően leírni, mit hogy. Ja, és mellékelek egy szabásmintát, a mintaíven minden nagy kocka 5x5 cm-es,ha rákattintasz nagyobb lesz. Most csak az egyik cipő - a bal - elkészítését láthatod. (a szabásminta használatánál ne felejtsd el, hogy a jobb oldal kiszabása után megfordítsd a szabásmintát, különben két egyforma cipőd lesz :-) Nem adok méretet, én centivel lemértem a gyerekem talpát. A cipő eredeti mérete a sötét rajzolatú, én a pirossal megnagyobbítottat használom, ekkora most a fiam lába - 12,5 cm. A szabásmintán bejelöltem hol kell találkoznia az orr-, ill. sarokrésznek a talppal, ill. két oldalt a felső részek illesztését vonallal jelöltem.

Egy bélés és egy vastagabb kiszabva - ez lesz a bal oldali cipő

Ezeket összeforgatva beszegem valamilyen szegőanyaggal, nekem épp pirosam van

A bokarészre felvarrom a tépőzárat beszegés előtt, a talpfelöli szélt nem szegem be

Az orr-részt is körbeszegem, kivéve a talp felőli szélét. Most itt tartunk!

Ne felejtsd el levarrni a bokapánt tartóját (bujtatót?) is

Most az orr-részt a bokával összegombostűzöm, úgy, hogy a bokarész kb. 1 cm-nyit fedje az orr-részt a találkozási pontnál két oldalt. Ilyenkor kell összepasszítani a talprésszel - a felső részt aprólékosan végigsimítgatom kézzel a talpszél mentén, mintha össze akarnám őket ragasztani, szúrok egy gombostűt oda, ahol elkezdem, és mire ide visszaérek, kiderül, hogy pont passzol a két rész, vagy esetleg a felső bővebb, akkor a bokarésznél nagyobb fedést tűzök össze, ha a talp nagyobb, akkor kieresztek az összetűzésből.

A belső bokánál kiveszem a tűt (de megjelölöm hol kell fednie egymást az anyagoknak

És elkezdem beszegni a felső rész egészét. Ne felejtsd el, hogy a másik bokánál az anyagokat megint összeilleszd, mielőtt beszeged. (és ilyenkor jó, ha már úgy is ott vagy, hogy az orr, ill. bokarészt a találkozásnál  - a képen ott, ahol a gombostűt látod - összevarrd. Csak elfordítod az anyagot 90 fokkal a tű alatt, és oda-vissza végigvarrod, aztán folytathatod a szegést, a külső bokánál ugyanígy)

Elvileg most valami hasonlót, vagy jobbat kell látnod.

Kézzel, apró öltésekkel varrtam össze a talpat a felsővel. Géppel nem olyan szép, legalábbis szerintem :-)


És kész! A jobb oldali összeállítása már semmiség :-D
Ezen leírásom óta eltelt egy kis idő, ez alatt kitapasztaltam a felsőrész és a talp géppel történő esztétikus összevarrását - mégis csak gyorsabb!
Szóval: ha kész a felsőrész és megvan a talp, akkor szint-szinre fordítva összeillesztem, legonbostűzheted néhány helyen, én nem szoktam, egyből benyomom a gép alá, és közepes méretű cikkcakk-kal összetűzöm, úgy, hogy a baloldali öltések  a két rétegen átmenjenek (felső + talp), a jobb oldaliak pedig pont az anyag széleire essenek. Így ha kifordítod és kicsit meghúzkodod, elegyengeted, akkor kívül-belül szép simának kell lennie az illesztés vonalának.
Ha valami nem világos, írj bárhol egy bejegyzést, válaszolok rá, vagy dobj egy e-mailt!
Sok sikert!

5 megjegyzés:

  1. Szerintem nagyon tuti!
    kislányom most 6 hónapos, neki fogom elkészíteni, majd kiteszem a blogomra, nézd meg!
    Köszönöm a lehetőséget :)

    VálaszTörlés
  2. Ismeretlenül is köszönöm szépen a szabásmintát és a leírást, megpróbálkozom vele a fiamnak, hátha sikerül :-)
    Csak csodálom az alkotásaidat, további sok sikert!
    Emese

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Remélem Neked is fog sikerülni, ha elakadnál írj, segítek :-)

      Törlés
  3. Ez az egyik kedvencem nálad :) Még csak nézegetem de előbb utóbb el is fogom készíteni. Remélem sikerül... Van egy 5 hónapos keresztlányom ő fogja majd kapni, meg a 2 ikertestvérkéje...
    karolka

    VálaszTörlés

Gyors és egyszerű módon írhatsz ide:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...